Publicat la data

Babywearing – purtatul ergonomic

În ziua de azi majoritatea mamelor își poartă nou născuții în cărucioare, aproape oriunde au de mers. Chiar dacă prin locurile pe care trebuie să le străbată este greu să strecori căruciorul, acestea nu au de ales, întrucât renunțarea la cărucior și purtarea unui bebeluș în brațe timp de câteva ore ar fi extrem de obositoare, ba mai mult, mama copilului nu ar putea face aproape nimic în tot acest timp. În același timp purtarea în brațe a bebelușului determină o poziție destul de incomodă pentru acesta atunci când vine vorba de un interval mai lung de timp, ceea ce duce la renunțarea aproape totală în ceea ce privește această variantă.

Cea mai bună soluție în acest sens este utilizarea sistemelor babywearing, care din păcate nu prea sunt populare în România, dar care aduc o mulțime de beneficii și fac purtarea bebelușului extrem de ușoară. Chiar dacă avem impresia că în timp ce o mamă poartă bebelușul legat de ea în partea din față cu un astfel de sistem, acesta ar duce în scurt timp la dureri de spate, ne înșelăm. Aceste sisteme ergonomice repartizează greutatea pe tot spatele, astfel încât să nu existe zone suprasolicitate, prin urmare greutatea unui bebeluș nu ar putea afecta sănătatea fizică a mamei.

Unul dintre cele mai importante avantaje în utilizarea unui astfel de sistem este libertatea deplină pe care o are mama în tot acest timp. Știm cu toții cât de greu este uneori să porți cu tine căruciorul, care de multe ori nu încape prin anumite locuri sau trebuie strecurat cu mare atenție și într-un mod foarte dificil. Urcarea scărilor este aproape imposibilă fără sprijinul unei alte persoane, și mai mult, nu va trebui să vă mai cereți scuze numeroaselor persoane pe care le călcați pe picior cu căruciorul în magazinele sau supermarket-urile înghesuite. Înafară de zonele publice greu de străbătut cu căruciorul, wrap-urile sau sling-urile sunt extrem de eficiente și în timpul treburilor casnice. La momentul potrivit bebelușul va adormi legănat fără să mai fie nevoie de minute suplimentare în care acesta să fie legănat cu căruciorul, situații în care de multe ori refuză să adoarmă sau se trezește din nou în scurt timp. În timpul perioadei intrauterine, acesta adormea în burtică, chiar dacă acolo zgomotele erau mult mai puternice. Cu atât mai mult o va face în exterior legat într-un mei-tai, de exemplu. Chiar și în timpul lucrului din bucătărie sau în timp ce faceți curat, copilul poate sta relaxat în sling fără să fie deranjat, ba mai mult, acesta va fi fericit să vadă ce se petrece în exterior și apropierea mamă-copil va fi una imensă. Aveți posibilitatea să simțiți fiecare mișcare pe care o face micuțul și puteți să-i simțiți căldura și gingășia chiar în timp ce acesta se află la pieptul dumneavoastră, exact așa cum o făceați atunci când el se afla în burtică, dar când erați curioasă ce face micuțul și erați într-un fel nerăbdătoare să-l țineți la piept. Pe lângă faptul că aveți libertate deplină în timp ce purtați bebelușul, acesta are posibilitatea să vadă dintr-un alt unghi lumea din jur atunci când mergeți cu el pe stradă, în magazine sau în mici drumeții, iar astfel acesta se va obișnui cu lumea și în curând va deveni dornic să exploreze de unul singur lucrurile din exterior.

Un alt avantaj mic, dar foarte important în utilizarea sistemelor babywearing este reprezentat de faptul că sistemul poate fi montat în doar câteva minute. Chiar dacă la prima vedere pare extrem de complicat și vă poate crea senzația că veți avea dificultăți în acest sens, montarea acestora este foarte simplă și cu siguranță nu veți avea probleme, nici măcar la prima folosire. Instrucțiunile sunt foarte simple și clare, astfel încât vă va fi foarte ușor să montați un sistem ergonomic în doar câteva minute.

Aceste sisteme au fost gândite foarte bine, astfel încât să nu producă niciun disconfort fizic, iar durerea de spate a mamei este scoasă din calcule fără ezitare. După cum am menționat și mai sus, greutatea copilului va fi distribuită perfect pe ambii umeri, astfel încât chiar și o greutate mai grea nu va produce disconfort. Mamele care utilizează astfel de sisteme sunt în general foarte satisfăcute și nu reproșează niciodată faptul că acestea le-au produs dureri de spate. În comparație cu un wrap sau un mei-tai, purtatul în brațe este în schimb extrem de obositor. Urcarea câtorva trepte cu un copil de 10 kilograme în brațe poate deja să aducă resimțiri în zona umerilor sau a spatelui.

În ceea ce privește îmbrăcarea bebelușului, în special în sezonul rece, și aici intervine un avantaj imens pe care-l aduc sistemele babywearing. Dacă atunci când purtați copilul în cărucior trebuie să-l îmbrăcați cu o mulțime de  haine, ceea ce devine la un moment dat chiar o teroare pentru copil, care începe să reacționeze negativ doar atunci când vede hainele îndreptate spre el, lucrurile stau total diferit în ceea ce privește utilizarea unui sistem ergonomic. În acest caz copilul va avea nevoie de cel mult o bluză mai groasă peste cea subțire de corp. În timp ce va fi purtat alături de corpul cald al mamei, acesta îl va încălzi și pe cel al copilului, acționând precum o sursă permanentă de căldură care va menține o temperatură constantă.

Așadar, mai sus am prezentat doar câteva din numeroasele avantaje pe care le are un sistem babywearing,  în purtarea copilului în comparație cu alte metode care se dovedesc a fi mult mai dificile, avantaje care ar trebui să reprezinte motive întemeiate pentru care o mamă să aleagă un sistem babywearing în locul unui cărucior.