Publicat la data

Babywearing de secole

Sistemele de purtat copii mici, și anume sistemele ‘babywearing’, au început să fie folosite încă din cele mai vechi timpuri. Chiar dacă unii dintre noi avem senzația că aceste sisteme reprezintă ceva nou sau că acestea există datorită vreunei invenții recente, ne înșelăm. Cu zeci de mii de ani în urmă, aceste sisteme simple au fost necesare și au jucat chiar un rol decisiv în dezvoltarea speciei umane. Mamele din cele mai vechi civilizații care aveau copii mici erau nevoite să poarte copiii cu ele, aproape oriunde mergeau. Ducând copiii în brațe acestea consumau extrem de multă energie, ceea ce în zonele extrem de calde era un lucru fatal, dar mai mult decât atât, femeile erau astfel limitate în privința muncii și evoluția ar fi fost extrem de lentă. Înainte de secolul XVIII, când tehnologia nu era prea avansată, iar mai ales industria fabricilor în general era aproape inexistentă, mamele foloseau tot felul de materiale naturale găsite în natură precum scoarța, frunzele sau pieile de animale, fără să fie în vrun fel modificat materialul respectiv și își formau astfel anumite sisteme în care să-și poarte bebelușii. Astfel energia consumată de mamă era mult mai mică cu ajutorul acestor vechi modele de babywearing, iar ele puteau de asemenea să muncească, fără să fie private în vreun fel de libertate. Până la începutul secolului XIX părinții au reușit să-și improvizeze acest sistem de purtat copiii folosind materiale fabricate, precum hainele foarte lungi, eșarfele sau chiar cearșafuri de pat pentru a-și lega în diferite feluri copiii de corpul lor. Modelele acestor sisteme babywearing erau foarte multe, în funcție de țările în care trăiau mamele, de la simple rebozo mexicane până la cele mai elaborate modele canadiene numite amauti; nu în ultimul rând, acestea erau create din diferite materii, de la scoarță până la cânepă, iar apoi poliester.mei tai

Primul sistem de purtat copiii structurat se pare că a fost dezvoltat în anul 1969 de către o femeie pe nume Ann Moore, care a numit sistemul respectiv Snugli. Aceasta a fost inspirată de la femeile africane care își purtau copiii legați de ele.

Astfel, sistemele babywearing au dus chiar la formarea unui stil de viață pentru părinți de-a lungul anilor. Cu toate acestea, ele nu erau prea populare în partea de Vest, lumea de acolo era captivată de cărucioare și alte sisteme moderne de purtat copiii. Oamenii din Vest puneau mare accent pe promovarea independenței copiilor de la o vârstă fragedă, ceea ce a determinat mamele să creadă că purtarea copiilor legați de corpul mamei cu orice tip de sistem babywearing face ca bebelușii să devină dependenți de părinți, ceea ce este absolut fals. Dimpotrivă, dacă un copil este atașat sau legat de mamă în timpul perioadei în care este bebeluș, acesta va deveni cu timpul mai încrezător în sine, iar mai târziu un adult independent.

Dar, din fericire, pe parcursul ultimelor decenii părinții au început să-nțeleagă că purtarea bebelușilor legați de mamele lor are toate beneficiile pentru a fi adoptată. Mai mult, în 1981 o femeie pe nume Maria Blois a început chiar un fel de revoluție în privința babywearing-urilor moderne, promovând utilizarea acestora. În același an mai mulți specialiști au realizat numeroase studii pentru a demonsrta eficacitatea și avantajele utilizării sistemelor babywearing. Iată câteva dintre avantajele pe care acestea le aduc copiilor.

În primul rând, bebelușii purtați plâng mult mai puțin. Copiii purtați 2 ore în plus plâng, în medie, cu până la 40-50% mai puțin. De asemenea, dacă bebelușul este purtat lipit de pieptul mamei, copilul devine foarte liniștit și sigur pe sine, relaxându-se și fiind mult mai puțin predispus la colici. După cum am menționat mai sus, copiii se dezvoltă mult mai bine din punct de vedere mental și emoțional sau chiar și fizic, iar astfel aceștia vor deveni pe parcurs niște adulți independenți. Motivele care determină acest lucru sunt reprezentate de faptul că fiind mereu în prezența mamei, aceștia se simt în siguranță și nu mai poartă frică față de factorii din juri, fiind dispuși și uneori chiar curioși să exploreze lucruri necunoscute. În niciun caz aceștia nu vor deveni independenți, ci dimpotrivă, faptul că se simt în siguranță are un efect pozitiv direct asupra psihicului. Nu în ultimul rând, unul dintre cele mai importante beneficii îl reprezintă faptul că bebelușii purtați în sisteme babywearing sunt feriți de displazia de șold care apare frecvent la bebeluși din cauza pozițiilor necorespunzătoare și dezvoltarea incorectă a coloanei vertebrale. În aceste sisteme ergonomice copiii iau o poziție corectă, cu picioarele depărtate în jurul corpului mamei, ceea ce le oferă o dezvoltare corectă, prevenind astfel displazia de șold.

În plus, sistemele babywearing, inclusiv cele ergonomice sau mei tai, aduc numeroase beneficii și pentru mama bebelușului. Pe lângă faptul că legătura dintre mamă și copil este foarte strânsă la nivel psihologic, sistemele de purtat copii aduc beneficii în special pentru fizicul mamei, iar apoi pentru posibilitățile oferite acesteia. În primul rând, dacă sistemul este folosit corect, purtarea copilului este foarte confortabilă în comparație cu ținutul în brațe. Greutatea copilului se distribuie uniform pe spatele și umerii mamei, nu doar pe o anumită zonă din corpul acesteia, evitând apariția problemelor de orice tip la nivel fizic. De asemenea, în acest fel mama are oportunitatea de a rezolva treburile casnice, având parte de mult mai multă libertate în comparație cu purtatul copiilor în cărucior, caz în care se întâmpină o mulțime de dificultăți, cum ar fi scările, traseele montane sau plimbările pe malul mării.

În concluzie, putem spune pe bună dreptate și în prezența argumentelor că sistemele babywearing aduc o mulțime de beneficii atât mamei cât și bebelușului. Aceste sisteme sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri, datorită beneficiilor pe care le aduceau chiar și atunci, iar cu atât mai mult acestea sunt recomandate în ziua de azi. Dacă oamenii din antichitate nu știau ce înseamnă o poziție corespunzătoare a corpului bebelușului sau impactul factorilor externi asupra psihicului copilului, dar totuși era nevoie ca noi născuții să fie purtați legați de mamele lor din numeroase motive primitive, cu atât mai mult în ziua de azi, când un mei tai sau un orice alt tip de sistem ergonomic de calitate și utilizat corespunzător aduce o mulțime de beneficii sănătăți fizice și psihice a mamei și a copilului, ar trebui să luăm decizii potrivite în această privință.